William Maclay - Vermont Architects and Planners
Choices in Sustainability
The Phantom Laboratory - Salem, New York

Heat recovery ventilation, high efficiency boilers, high insulation levels - The Phantom Laboratory - Salem, New York - Maclay Architects

The Phantom Laboratory designs and manufactures custom equipment and materials for medical research. They wanted a quality work environment for their employees that made the manufacturing space the focal point of their building.

They also had concerns about employee health and minimizing resource and energy consumption. To provide the maximum comfort, radiant heat and a "floating" floor were used instead of concrete. Heat recovery ventilation, high efficiency boilers, high insulation levels and "super-glazed" windows all reduce energy consumption and provide high levels of comfort. Natural daylight in the center of the facility was used to make the manufacturing space a productive core of the building. The office area is visually connected with the manufacturing space to reinforce Phantom Lab's team-centered work philosophy.

In relocating from a typical manufacturing space, the new facility more than doubled their size, significantly increased the quantity of fresh outside air, and quadrupled the air-conditioned space. However, electrical consumption only grew by 3% and oil consumption only increased by 16%. Most importantly, the employees are much more comfortable and satisfied in their new work environment.

View the Environment section of the Phantom Laboratory About Us page, including a link to view current energy data.