William Maclay - Vermont Architects and Planners
Choices in Sustainability
Institutional Portfolio
Coastal Maine Botanical Gardens - Boothbay, Maine

Gardens at Coastal Maine Botanical Gardens, LEED Platinum, net-zero - Boothbay, ME - Maclay ArchitectsMaclay Architects, along with Scott Simons Architects of Portland, Maine, designed this 8,400 square foot net-zero, LEED Platinum educational center for the Coastal Maine Botanical Gardens in Boothbay, Maine.

 
Putney School Field House - Putney, Vermont

Cows Field Exterior, net-zero energy, LEED Platinum certified - Putney School Field House, Putney VT - Maclay ArchitectsIn 2007, the Putney School initiated the design of a new field house that met their growing needs for high quality sports, wellness and social spaces. The school desired a state of the art athletic and wellness center to double as a tool for learning about the school's core values of environmental based learning, sustainability and social consciousness.

 
George D. Aiken Center - Burlington, Vermont

Exterior and Solarium, LEED Platinum, Deep energy retrofit, Rubenstein School of Environment and Natural Resources - George D. Aiken Center, Burlington VT - Maclay ArchitectsThe “Greening of Aiken” project is a model, “deep energy retrofit” on the University of Vermont campus.

 
Bennington Superior Court & State Office Building - Bennington, Vermont

Courtroom, LEED Gold certified, renovation and reconstruction- Bennington Superior Court and State Office Building, Bennington VT - Maclay Architects

Maclay Architects partnered with RicciGreene Associates, a New York-based architectural firm that specializes in design for court houses and complex government office buildings for the renovation and reconstruction of the Bennington Superior Court and State Office Building.

 
Proctor Academy Dining Hall - Andover, NH

proctor thumb 1Maclay Architects designed a new 350 seat dining hall for Proctor Academy, a coeducational college preparatory school in Andover, New Hampshire.

 
Bennington Downtown State Office Building - Bennington, Vermont

Exterior, Renovation - Bennington Downtown State Office Building, Bennington VT - Maclay ArchitectsThe Governor, Howard Dean, decided that an existing building in Bennington should be renovated as a model of energy conservation and renewable energy.

 
Judd Hall - Randolph Center, Vermont

Historic renovation, gymnasium and conference space, day lighting - Judd Hall Vermont Technical College, Randolph Center VT - Maclay Architects

Renovations to the historic Judd Hall building on the campus of Vermont Technical College included improvements to the building envelope, interior finishes and natural daylighting. 

 

 
Dartmouth College Class of 1965 Bunkhouse at the Moosilauke Ravine Lodge - WARREN, NH

65 thumb 1With the success of the class of '74 bunkhouse, the class of '65 was energized to renovate another of the bunkhouses at the Moosilauke Ravine Lodge.

 
Dartmouth College, Class of 1974 Bunkhouse at the Moosilauke Ravine Lodge - WARREN, NH

74 thumb 2After our work on the Dartmouth Organic Farm, we were hired to design a model bunkhouse for the Dartmouth Community that blends into the existing character at the Moosilauke Ravine Lodge.

 

 
Moosilauke Composting Toilets - Warren, NH

Rustic Timberframe Moosilauke Ravine Latrine - Warren, NH - Maclay Architects As part of Dartmouth College’s Moosilauke Ravine Lodge masterplan, this new composting toilet building provides accessible toilet facilities to both bunkhouse visitors and day hikers.

 
Waitsfield Town Offices - Waitsfield, VT

wto thumb1Following the feasibility study for a new Waitsfield Town Office by Maclay Architects in 2011, the town of Waitsfield decided to continue their efforts to replace the current town office which was cramped in the lower level of the town library and flooded during tropical storm Irene. 

 
Moretown Town Offices - Moretown, VT
moretown thumb1Following the feasibility study by Maclay Architects, the town of Moretown decided to continue their efforts to replace offices flooded during tropical storm Irene and move from their temporary town offices. 
 
 
Dining Facility at Buck Lake Conservation Camp - Woodbury, VT

bucklake thumb 1Maclay Architects was hired to design a new dining/educational center for the youth outdoor education summer camp at the Buck Lake Conservation Camp in Woodbury, VT.

 
The Willow School Health Wellness & Nutrition Building - Gladstone, NJ

willow thumb 1Maclay Architects was hired as the Net-Zero Envelope Architect for a new wellness center for the Willow School, an independent elementary school in Gladstone, New Jersey.

 

 

 
Wachtmeister Field Station at St. Lawrence University - Canton, New York

Exterior, wetland and river ecological studies, roof monitor daylighting, sustainable design - Wachtmeister Field Station at St. Lawrence University, Canton NY - Maclay ArchitectsAn interdisciplinary team of faculty at Saint Lawrence University had spent several years researching and developing ideas for a field station for ecological studies associated with the Little River and surrounding wetland areas.

 

 
Yestermorrow Design Build School - Warren, Vermont

Exterior, roof monitor, reconstruction, sustainable design - Yestermorrow Design Build School, Warren VT - Maclay Architects

Yestermorrow School teaches building design and construction to laypersons and building professionals based on sustainable design principles.

 
Mary Johnson Children Center - Middlebury, Vermont

exterior, fence, renovation and addition, healthy - Mary Johnson Children Center, Middlebury VT - Maclay ArchitectsMary Johnson Children Center asked us to generate plans for the renovation of their existing facility and a significant addition, for their 65 children child-care and after-school program center.

 
Stannard Town Hall - Stannard, Vermont

Exterior, efficient historic renovation - Stannard Town Hall, Stannard VT - Maclay ArchitectsThe town of Stannard, VT received a grant to develop plans for renovating their existing town hall and for adding on new space for the town clerk.

 
Pierson Library - Shelburne, Vermont

Exterior Sketch, Renovation - Pierson Library, Shelburne VT - Maclay ArchitectsMaclay Architects provided a schematic building design for the Pierson Library in Shelburne, Vermont.

 
Circus Smirkus Summer Camp - Greensboro, VT

circus thumbMaclay Architects worked with Circus Smirkus to create a permanent summer camp facility with a dining facility, performance and practice tents, and summer dormitory buildings. 

 
Schmanska Park Barn Renovation - Burlington, Vermont

schma1This late 1800's barn is a classic example of New England agricultural architecture in Vermont. The land and structure were given to the City of Burlington in the mid 1900's for the city's Schmanska Park.

 
Recycle North in alliance with ReStore - Barre, Vermont

Sketch of proposed interior space at Recycle North and ReStore in Barre, VT.Maclay Architects supported ReSOURCE and the ReSTORE in establishing their new facility on Granite Street in Barre, VT.   

 
Hampshire College - Amherst, Massachusetts

hampshireaerialHampshire college conducted a national search to select a planning team to assist them in developing an innovative sustainable campus plan and planning process. We assembled a team including energy consultants, development experts, landscape architects, and other architects with collegiate experience.

 

 
Huntington Post Office - Huntington, Vermont

Huntington Post Office - Huntington, Vermont

Duncan and Megs Keir bought a deteriorated building in Huntington village to allow the Postal Service to avoid moving out of the village center.
 
Camp Common Ground - Starksboro, Vermont

Camp Common Ground - Starksboro, VermontCamp Common Ground purchased a beautiful property to use for their family camp. Their goals were to protect the property and to use a portion of the land in a sustainable manner.

 
Gesundheit Institute - Hillsboro, West Virginia
Gesundheit Institute - Hillsboro, West Virginia

In 1979, Gesundheit Institute purchased 310 acres in rural West Virginia to develop a health center. They saw this project as a model for health care, and wanted the physical design of their facility to reinforce their ideas about health.

 
Institute for Social Ecology - Rochester, Vermont

Institute for Social Ecology - Rochester, VermontThe Institute for Social Ecology was looking for a place to develop an educational center for ecological studies.

 
Mad River Valley Planning - Waitsfield, Vermont

Mad River Valley Planning - Waitsfield, VermontThe Mad River Valley is located in one of the highest and most scenic portions of the Green Mountains in Vermont.

 
Salisbury Elementary School - Salisbury, Vermont

Salisbury Elementary School  - Salisbury, VermontIn planning for a new elementary school for Salisbury, Vermont, the school board was concerned that their school be a nurturing learning environment, have healthy indoor air quality, and minimize energy consumption and environmental impacts.

 
Bolton Town Garage - Bolton, Vermont

bolton

The new Bolton Town Garage and Salt Shed is on the site of an old barn - the former town garage.