William Maclay - Vermont Architects and Planners
Choices in Sustainability
Bolton Town Garage - Bolton, Vermont

Bolton Town Garage - Bolton, Vermont

 

Bolton Town Garage - Bolton, Vermont

The new Bolton Town Garage and Salt Shed is on the site of an old barn - the former town garage. The barn was deteriorated beyond repair. The site is highly visible from both I-89 and Route 2 and has a major impact on the Winooski River Valley running through Bolton. Design of this new utilitarian building incorporates ideas and elements of traditional Vermont dairy barns within a tight budget. The building is sited with a greenspace between the building and the residential road with neighboring homes. Garage doors, salt shed, outdoor work area, and sand storage are located behind the building to minimize impact on the neighbors. Simple, inexpensive, yet elegant materials, details, and forms are used. The large windows at either end provide natural daylight deep into the building. Careful attention to ventilation, insulation, and drainage are used to provide a highly functional building.