William Maclay - Vermont Architects and Planners
Choices in Sustainability
Newton Residence - Newton, Massachusetts

   

 
 
Newton Elevation Maclay Architects
 

This new residence in an outlying town of Boston achieves net-zero efficiency within a neighborhood context. The building form maximizes south facing roof area to allow for a roof mounted photovoltaic array and south facing glazing to optimize solar gain. The front gable roof houses solar domestic hot water panels on its south-east facing slope. A portion of the façade turns to address the street, preserving a formal and traditional street presence, and fitting within the context of the neighborhood. This beautiful, light-filled home offers connections to the outdoors. The house is super-insulated, with an R-20 basement, R-40 walls, R-5 windows and an R-60 roof. Heating is provided by an air-source heat pump system. The home is on track for LEED platinum status.

Newton 6 Newton 7
Newton_3